Vikend pobeg: doživite čudoviti Bled

7. 7. 2017 // Lifestyle / Potovanje

Priznano alpsko letovišče Bled že stoletja navdušuje svetovljanske iskalce naravnih lepot in športnih izzivov. Čeprav se na Bled večinoma odpravimo samo na dnevni izlet, ki sestoji iz sprehoda okoli jezera in sladkanja s kremšnito, smo pred kratkim ugotovili, da se na Bledu splača ostati tudi čez cel vikend, če ne še dlje. Bled namreč preseneti s toplim gostoljubjem, izbranim udobjem, brezčasno eleganco, vrhunsko kulinarično ponudbo in nepozabnimi doživetji.

Na Bledu je hotelska ponudba bogata in raznolika. Mi smo izbrali Hotel Golf, saj smo hoteli prespati v eni izmed njihovih prenovljenih sob, izmed katerih vsaka nosi prav posebno zgodbo. Hotel Golf se nahaja v parku starih dreves v središču Bleda in ima 150 sob in suit. Ponaša se s čudovitim razgledom na Blejsko jezero, Blejski grad in Julijske Alpe. Ponudbo dopolnjuje eden najboljših wellness centrov v Sloveniji, hotelski bazeni pa bi lahko bili opisani kar bazeni z razgledom. Temperatura vode v bazenih Wellnessa Živa je 30 °C.

Sobe v Hotelu Golf so z letošnjim letom dobile popolnoma novo podobo. Osnovna sestavina vseh sob je les, ki predstavlja najčistejšo obliko človekovega bivanja z naravo. Pri izbiri lesa so jih navdihnili mogočni iglavci z bližnje Pokljuke; izbrali so smreko, saj njen les v prostor vnaša toplino, mehkobo in domačnost. Eterična olja iz smrekove smole izhlapevajo v prostor in blagodejno vplivajo na pljuča in dihalne snovi. Dobrodejnost smrekovega lesa dopolnjujejo naravni materiali, kot so 100 % volna in 100 % bombaž, ter stene, premazane z barvami, ki dihajo, s čimer zagotavljajo zdravo notranjo klimo. Nove sobe s pridihom lokalnega, tradicionalnega in modernega zaznamujejo zgodbe z Bleda in njegove širše okolice. Tako nas v hotelu pričakajo: soba kranjske čebele, soba gorenjskih vezenin, soba lectovega srca in regeneracijska soba.

Na Bledu pa nismo samo počivali, se razvajali v wellnessih in uživali v lokalni alpski kulinariki, ampak smo na svežem zraku poskrbeli tudi za aktivni oddih in svežo energijo.

Aktivnosti na Bledu, ki vam jih priporoča Fashion.si:

Kopanje pod alpskimi vršaci

Največji vodni park na Bledu je alpsko Blejsko jezero, katerega temperatura je tudi poleti osvežilna, čeprav temperature okoli ledišča ne odvrnejo pogumnih kopalcev niti pozimi. Urejenih je več plaž, gostom Sava Hotels & Resorts pa je na voljo zasebna hotelska plaža.

Hotelska kopališča in bazeni

Najstarejši hotel na Bledu Grand Hotel Toplice ima lastno zasebno jezersko plažo, v njem pa se nahaja elegantno termalno kopališče, kjer izvira topli vrelec zdravilne vode, ki ugodno vpliva na notranje organe in živčevje. Hotel Golf ima manjši bazenski kompleks v dveh nadstropjih z razgledom na Blejsko jezero. Hotel Park nudi gostom velik notranji bazen z ogrevano termalno vodo.

Vožnja s pletno

Na otoček sredi Blejskega jezera vozijo edinstveni čolni – pletne, ki še vedno ohranjajo svoj prvotni izgled iz daljnega leta 1590, ko so zgradili prvo pletno. Obiskovalci si lahko izposodijo tudi čolniček in sami odveslajo na blejski otok.

Blejski otok

Z otokom sredi Blejskega jezera je kljub njegovi majhnosti povezanih veliko legend. Posebna znamenitost otoka je zvon želja na otoški cerkvi, ki pogosto zvoni za blejske mladoporočence pa tudi naključne obiskovalce.

Blejski grad

Na strmi pečini nad jezerom stoji najstarejši slovenski grad. Z gradu in njegovega dvorišča se širi izjemen pogled na jezero in okoliške gore. V poletnih mesecih grajsko dvorišče popestri pestro grajsko dogajanje, na ogled sta tudi grajska tiskarna in zeliščna galerija.

Ojstrica nad Bledom

Ojstrica iz Velike Zake predstavlja kratek izlet v naravi, ki nas očara z izrednim razgledom na Blejsko jezero, Savsko ravan za njim greben Stola in Stol, Begunjščico in v ozadju Storžič. Sprehodimo se mimo Hotela Vila Bled. V križišču za vilo zavijemo desno (leva gre proti Bohinju). Cesta se v 3 - 4 ovinkih spusti v bližino jezera (Njivice), vendar nadaljujemo nekaj 10 m ob jezeru v smeri Zake. Približno 350 m pred Veliko Zako smo na levi strani ceste pozorni na majhen dekorativen kozolček z napisom "penzion Bomi". Takoj za njim je makadamska cesta s pohodnima tablama ob robu, ki kažeta proti Ojstrici in Osojnici. Zavijemo na makadamsko cesto in hodimo naprej po gozdu. Kmalu dosežemo izredno prijeten vrh s klopco in razgledom, ki mu ni para.

Blejski vintgar

V bližini Bleda se nahaja strma soteska Vintgar ob reki Radovni s slapovi, tolmuni in brzicami. Sprehod skozi sotesko se konča ob slikovitem slapu Šum.

Adrenalinsko sankanje

Straža je manjši hrib, ki je nadvse primeren za prijeten sprehod ter poletne in zimske športne aktivnosti. Velja za najlepše blejsko razgledišče z razgledom na Blejsko jezero in grad ter okoliške gore. V poletnem času se tu lahko prepustimo adrenalinskemu sankanju ali obiščemo Pustolovski park. Po travnikih in gozdu nas vodi Blejska fitnes promenada. Do vznožja Straže se lahko pripeljemo z osebnim avtom ali se do tja preprosto sprehodimo, saj je le nekaj minut oddaljena od centra Bleda.

V. J.

Foto: Valentina Jarc

screen_shot_2017-07-06_at_09_53_30.jpgOjstrica nad Bledomimg_8082.jpgHotel Golf