Prihaja drugi LUV fest

2. 2. 2024 // Lifestyle / Kultura

V Ljubljani se bo med 8. februarjem in 12. marcem 2024 odvila druga izvedba LUV festa, festivala ljubezni, umetnosti in vandranja. Ta pod skupno temo ljubezni povezuje bogato kulturno dogajanje, od koncertov, gledaliških, opernih in baletnih predstav, literarnih dogodkov, filmskih projekcij do performansa in plesa. Prinaša tudi številna doživljajska vodstva po mestu in razstavah ter doživetja in delavnice za vse generacije. Domačini in obiskovalci bodo lahko ves mesec uživali v okrasju mesta in svetlobnih umetniških instalacijah na prostem, posebno ponudbo zanje pa pripravljajo tudi ljubljanski hotelirji, gostinci in trgovci.

LUV fest se začenja na praznik slovenske kulture, 8. februarja, ko svoja vrata brezplačno odpirajo muzeji, galerije in druge kulturne ustanove, in bo do 12. marca ponudil več kot 130 najrazličnejših kulturnih dogodkov. Prinaša tudi posebna doživetja, med njimi prižig svetlobnih instalacij s plesno predstavo priznanega koreografa in plesalca DISKOlektiva na Kongresnem trgu, pri katerem bodo lahko aktivno sodelovali tudi obiskovalci in mimoidoči. Tudi sicer bo na ulicah od Gornjega trga do Soteske mogoče občudovati umetniška dela, posebno okrasje na temo LUV festa pa bo tudi na Wolfovi ulici in Pod Trančo.

Udeležiti se bo mogoče posebnih vodenj po Ljubljani in jo spoznati skozi Ljubljanske zgodbe o ljubezni ali skozi oči mladih iz skupnosti LGBTIQ+, različna vodenja po razstavah na temo ljubezni pa pripravljajo tudi številni ljubljanski muzeji in galerije. Začetek marca bo zaznamoval festival Ana Srčna, ki bo obiskovalce povabil na večerni sprehod skozi svetlobno-doživljajski ambient s stotinami ognjenih in svetlobnih elementov na Špici. Na predvečer gregorjevega bo na Eipprovi ulici v Trnovem tradicionalna prireditev Pozdrav pomladi z gregorčki, ki se je vsako leto udeležijo številni otroci in po Gradaščici spuščajo ladjice s svečkami. Tudi sicer bo LUV fest ponudil bogat program za družine z otroki, od predstav, pripovedovalskih dogodkov do ustvarjalnih delavnic.

Svoje ročne spretnosti bodo na kreativnih rokodelskih delavnicah lahko preizkusili tudi odrasli, del dodatne ponudbe LUV festa pa bodo tudi hitri zmenki in drugi dogodki za vse, ki bi radi poiskali partnersko ljubezen. Ljubljanski hoteli pripravljajo ekskluzivne pakete razvajanj, gostinci z ljubeznijo navdahnjeno kulinarično ponudbo, trgovci pa posebne ugodnosti zlasti v času valentinovega.

»LUV fest je platforma, ki pod krovno temo ljubezni povezuje kvalitetne kulturne dogodke najrazličnejših oblik in žanrov, tematska vodenja po mestu, umetnost na prostem, interaktivne delavnice in doživetja za vse generacije ter hotelsko, trgovsko in kulinarično ponudbo. Celovita ponudba nam omogoča, da obiskovalce s pestrim dogajanjem povabimo v Ljubljano tudi v času, ko sicer beležimo nižje stopnje zasedenosti. Tudi sporočilo festivala je privlačno, saj izpostavlja dogajanje, prežeto z ljubeznijo, predvsem do naše kulture, jezika, umetnosti in dediščine, pa tudi do sočloveka, skupnosti, prijateljstva, družine in nenazadnje nas samih,« pojasnjuje direktorica Turizma Ljubljana mag. Petra Stušek.

Turizem Ljubljana z LUV festom uresničuje strateška prizadevanja za čim večjo desezonalizacijo ljubljanskega turizma, s festivalom namreč poživlja meseca, ko je v mestu mirneje, tudi z vidika turističnega obiska. Cilj festivala je pozicionirati Ljubljano kot destinacijo, ki jo je vredno obiskati tudi februarja in marca, meščankam in meščanom pa tudi v tem času ponuditi živahno vzdušje.

Po lanski prvi izvedbi LUV festa so v Turizmu Ljubljana meščanke in meščane v raziskavi povprašali po mnenju in večno njihovih predlogov v letošnjem programu tudi upoštevali. Tako so vključili več vsebin za skupnost LGBTQI+, več literature, različnih delavnic in umetniških del na prostem. Želijo si, da domačini festival vzamejo za svojega, ga soustvarjajo in z njim živijo tudi v prihodnje. Prav zadovoljni domačini so namreč najboljši ambasadorji tako festivala kot Ljubljane.

Celoten program LUV festa je dostopen na posebni spletni strani Turizma Ljubljana in v programski knjižici, ki je brezplačno na voljo v Turistično informacijskem centru na Adamič-Lundrovem nabrežju 2.

Avtor fotografij: Primož Bregar

dscf1775.jpgdscf1709.jpg