Kino: filmi, ki si jih bomo ogledali novembra in decembra

19. 11. 2016 // Lifestyle / Kultura

Novembrske in decembrske večere najraje preživimo na toplem, z dobro knjigo v roki, ali pa se odpravimo v kino, kjer se prepustimo filmskim zgodbam, ki nam omogočijo pobeg v druga zgodovinska obdobja in situacije, o katerih lahko drugače le sanjamo. Pa poglejmo, kaj si bomo ogledali do konca letošnjega leta ...

Ljubezen in prijateljstvo (Love & Friendship)

V kratkem na redne sporede prihaja mojstrska priredba romana Lady Susan, ki je bil objavljen leta 1871, čeprav naj bi ga Jane Austen napisala še kot najstnica, nekje okrog leta 1749. Gre za zgodovinsko komedijo, ki jo kritiki označujejo za eno najbolj spretnih adaptacij vseh časov. V vlogi protagonistke, ki je, za razliko od ostalih romanov Austenove, izrazito negativen lik, briljira Kate Beckinsale.

Da bi razpihala opravljive govorice, ki se o njej širijo v visokih krogih, lepa vdova in prefrigana spogledljivka lady Susan obišče družino svojega pokojnega moža. Bivanje na njihovem posestvu mimogrede izkoristi še za lov na snubce zase in za svojo sramežljivo hčer. V njene lovke se ujamejo mladi, neizkušeni Reginald DeCourcy, bogati, a prismuknjeni sir James Martin ter neubranljivo čedni, a poročeni Lord Manwaring.

Nočne ptice (Nocturnal Animals)

Drugi celovečerec Toma Forda je temačen romantični triler, ki s šokantno intimnostjo in skoraj bolečo napetostjo raziskuje tanko linijo med ljubeznijo in krutostjo, med maščevanjem in odrešitvijo. S svojo opojno lepoto si je film prislužil prestižno veliko nagrado žirije na beneškem filmskem festivalu.

Susan, lastnica uspešne losangeleške galerije, živi izjemno privilegirano, a neizpolnjeno življenje. Neki konec tedna, ko se njen soprog mudi na eni svojih prepogostih službenih poti, Susan prejme paket. V njem je rokopis romana Nočne ptice, ki ji ga pošilja njen bivši mož Edward. Ponoči, ko ne more spati, Susan začne z branjem. Roman je posvečen njej, njegova vsebina pa je nadvse vznemirjujoča, nasilna in mračna ...

Slovo (Farawell)

Kot predfilm Nočnih ptic se predstavlja kratki lutkovni animirani film Slovo (Farewell) režiserja Leona Vidmarja, ki govori o spominih in izgubi. Na Festivalu slovenskega filma v Portorožu je bil nagrajen z vesno za najboljšo animacijo, na mednarodnem festivalu Primanima na Madžarskem pa je prejel nagrado za zvočno podobo filma.

Film govori o Lovru, ki si utrujen in žalosten napolni kopalno kad z vodo. Zagleda se v kapljico vode, ki počasi polzi iz pipe. Ko pljuskne v vodo, ga spomni na dan, ko je z dedkom prvič lovil ribe, kako ga je dedek s trnkom ulovil za brado, kako sta se vozila na ribolov z avtom z luknjo v podvozju, kako je prvič ulovil ribo in jo videl umreti. Spomini oživijo do te mere, da preplavijo junakovo sedanjost.

Zaveznika (Allied)

Robert Zemeckis, sloviti režiser brezčasnih uspešnic, kot so Forrest Gump, Brodolom, Vrnitev v prihodnost in Let, nas bo tokrat popeljal v Casablanco, ki bo v vrtincu druge svetovne vojne služila kot kulisa za rojstvo izjemne ljubezenske zgodbe.

Leta 1942 se v Casablanci srečata vohun Max Vatan in članica francoskega odpora Marianne Beausejour, ki se za sovražnikovo črto pripravljata na nevarno zavezniško misijo. Da bi izvedla drzen atentat, skleneta lažen zakon, ki pa hitro preraste v resnično ljubezen. Ob ponovnem snidenju v Londonu, njuno zvezo ogrožajo tako številni pritiski zaradi vojne in vohunske spletke kot tudi zamolčane skrivnosti iz njune preteklosti.

Zapoj (Sing)

Ustvarjalci animiranih uspešnic Jaz, Baraba, Minioni in Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov nas bodo decembra popeljali v svet, ki je na las podoben našemu, le da v njem prebivajo izključno živali. Zgodba o prijateljstvu, upanju ter iskanju zvezde, ki živi znotraj nas vseh, bo v naših kinematografih poskrbela za spektakularen zaključek leta. Poslastica za vso družino bo na voljo v izvirni in sinhronizirani različici.

Buster Moon je lastnik nekdaj veličastnega gledališča, ki se utaplja v rdečih številkah. Da bi ga rešil, organizira pevsko tekmovanje, na katerega se zaradi vrtoglavega zneska glavne nagrade prijavi nepregledna množica nadobudnih pevcev. Živalce vseh vrst preplavijo oder Busterjevega gledališča, a pot do uspeha bo tlakovana s komičnimi zapleti, ki bodo ogreli srca gledalcev vseh starosti.

Za vsako ceno (Hell or High Water)

Za konec leta bomo v kinodvoranah uživali v divji vožnji po kriminalnem svetu ameriškega juga. Napet in obenem presenetljivo duhovit triler Za vsako ceno predstavlja klasični žanrski spopad med teksaškim rangerjem in bančnima roparjema, nadgrajen pa je z izvrstno glasbeno podlago Nicka Cava in Warrena Ellisa. Premierno ga še vedno lahko ujamete na programu 27. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala – Liffe, kjer že navdušuje tudi domače filmske kritike.

Ko banka zagrozi, da bo zasegla družinsko posestvo, brata Toby in Tanner iz Teksasa ponovno združita moči. Odpravita se na maščevalni pohod, na katerem ropata podružnice tiste banke, ki je njuni družini ukradla prihodnost. Njuni podvigi potekajo po načrtu, vse dokler ne pritegneta pozornosti teksaškega rangerja Marcusa, ki išče še zadnji izziv pred svojo upokojitvijo. Brata se z rangerji za petami lotita poslednjega obračuna, v katerem trčijo vrednote starega in novega Zahoda.

Foto: Karantanija Cinemas

nabrita_komedija_ljubezen_in_prijateljstvo.jpgLjubezen in prijateljstvotemac_no_lepe_in_opojne_noc_ne_ptice.jpgNočne ptice