Film pod zvezdami 2017

14. 6. 2017 // Lifestyle / Kultura

Letošnji Film pod zvezdami, ki v soorganizaciji Mestnega kina Kinodvor in Ljubljanskega gradu znova poteka na čarobnem prizorišču Grajskega dvorišča, bo 5. julija odprla presunljiva, poetična animirana alegorija o večnem kroženju življenja, človekovi povezanosti z naravo ter globokih vezeh družine in ljubezni Rdeča želva (La Tortue rouge, 2016). Celovečerni animirani film je v edinstvenem minimalističnem slogu režiserja, animatorja in ilustratorja Michaëla Dudoka de Wita nastal v produkciji slovitega japonskega studia Ghibli. Še preden bomo zaplavali proti de Witovemu samotnemu tropskemu otoku, pa si bomo lahko ogledali predfilm režiserke in animatorke Špele Čadež, letošnje Župančičeve nagrajenke za dveletno ustvarjanje, ki nas bo ob odprtju počastila s svojo prisotnostjo. Njena Nočna ptica, ki je pred dnevi na zagrebškem festivalu animiranega filma Animafest prejela glavno nagrado, je najbolj nagrajevan slovenski film leta!

Kot vsako leto doslej spored Filma pod zvezdami tudi letos vključuje raznolik izbor kakovostnih filmov, ki so pustili močan pečat na pretekli kinematografski sezoni, poleg tega pa še pet predpremiernih oziroma premiernih filmskih projekcij: enega najtežje pričakovanih studijskih filmov leta, vojno dramo Dunkirk: Boj do zadnjega moža, Peugeotovo predpremiero filma Odiseja, epsko odo znanstveni radovednosti in filmski dokumentaristiki, s katero boste prekrižarili oceane in polovico stoletja v življenju oceanografa Jacquesa Cousteauja, Lady Macbeth (2016), drzen in svež filmski prvenec uveljavljenega gledališkega režiserja Williama Oldroyda, sodoben film noir, preoblečen v viktorijansko kostumsko dramo, zgodbo o nepričakovanem prijateljstvu med sirskim beguncem in finskim gostincem v filmu Druga stran upanja velemojstra absurdnega humorja Akija Kaurismäkija ter za tradicionalni zaključek Vikendovo predpremiero z najnovejšim filmom Emirja Kusturice Na mlečni poti.

Celoten program Filma pod zvezdami, ki bo potekal od 5. julija do 29. julija, najdete tukaj.

Cena vstopnice znaša 4,5 EUR, za predpremiere 5,5 EUR. Vstopnice gredo v prodajo danes! Prodajna mesta: blagajna Kinodvora, prodajna mesta na Ljubljanskem gradu in spodnja postaja vzpenjače, spletni nakup prek www.ljubljanskigrad.si in na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si (med drugim na Petrolovih bencinskih servisih in v Kompasovih poslovalnicah po Sloveniji).

V. J.

Foto: Kinodvor

image001.jpg