Spomladanski recept: Slastna pasta primavera s šparglji


Pasta primavera je zdrava jed, ki premami z zelenimi odtenki in omamnim okusom naše najljubše spomladanske zelenjave. V kolikor vam ne uspe najti svežih sestavin, posezite po zamrznjenih, a ne pozabite – sveže je vedno nabolj okusno! Zakaj se ne bi še danes po službi odpravili na tržnico in se izgubili med čudovitimi barvami in omamnimi vonjavami, ki jih je pričarala letošnja pomlad?

Šparglji že od nekdaj veljajo za zdravo živilo. Mlade poganjke, bogate z vitamini in minerali, cenimo, ker znižujejo holesterol in krvni tlak, krepijo stene žil, ščitijo jetra, pomagajo pri težavah z mehurjem in ledvicami ter blažijo menstrualne krče. Pravo super živilo lahko pripravimo na več načinov, med drugim tudi s slastnimi testeninami!

Za pasto primavero s šparglji potrebujemo:

50g masla

1 strok česna

200g špargljev, nasekljanih

150g svežega graha

100g kuhane čičerike

100g baby špinače

450g kuhanih testenin

sok 1 limone

nastrgano lupinico 1 limone

nasekljano pest spomladanskih zelišč (bazilika, peteršilj, meta…)

sol

poper

25g nasekljanih lešnikov

sveže nariban parmezan

olivno olje

Priprava:

Na segreti ponvi raztopimo maslo in popečemo nasekljan česen. Po minuti dodamo šparglje, grah in špinačo ter na zmernem ognju mešamo približno 2 minuti. Dodamo kuhane testenine in nekaj žlic vode ter nežno premešamo. Testenine prelijemo z limoninim sokom in začinimo z limonino lupinico, zelišči, soljo in poprom. Ponovno premešamo, počakamo minuto ali dve in odstavimo. Testenine razporedimo po krožnikih, potresemo z lešniki in parmezanom ter obogatimo z nekaj kapljicami olivnega olja. Dober tek!

V. J.

Foto: NYT Cooking

1.jpg