Slani čemaževi mafini iz pirine moke
Čemaž oziroma divji česen je trajnica s številnimi zdravilnimi učinki, ki so jo uživali že Rimljani. Čemaž je užiten v celoti, saj lahko uporabimo liste, čebulice, cvetove in plodove. Kljub temu največkrat uporabimo liste, ki jih je najlažje opaziti. Iz njih lahko z nekaj skute pripravimo čemažev namaz, presnega lahko uživamo v solatah, dober je v obliki juhe in aromatičen kot začimba. Še posebej okusno izpade v obliki slanih mafinov, ki se priležejo za zajtrk, kosilo in večerjo ter so odlična izbira za pogostitev naših gostov.
Potrebujemo:
100g čemaža
250 g pirine moke
1 čajna žlička pecilnega praška
1/2 čajna žlička sode bikarbone
2 veliki jajci
200 g jogurtove kisle smetane
100 ml mleka
50 g naribanega parmezana
100 g zmehčanega masla
2 osmukani vejici timijana
1 ščepec muškatnega oreščka
sol
poper
Priprava:
Čemaževe liste operemo, osušimo in na drobno sesekljamo. Maslo in jajca penasto umešamo, zmesi dodamo jogurtovo kislo smetano, mleko, nariban parmezan in čemaž. Začinimo s timijanom, soljo, poprom in ponovno dobro premešamo. V skledi zmešamo pirino moko, pecilni prašek in sodo bikarbono. Na sredini kupa izdolbemo luknjico in vanjo položimo čemaževo zmes. Vse skupaj dobro pregnetemo, da dobimo voljno testo. Testo pustimo počivati v hladilniku pol ure in med tem namastimo modelčke za mafine. Modelčke napolnimo s testom in jih položimo v na 190 stopinj ogreto pečico. Pečemo 20 minut oziroma, dokler mafini ne dobijo zlato rumene barve.
M.V.
Foto: Recipesfromapantry

