Recept za najboljše pustne krofe

9. 2. 2024 // Lifestyle / Kulinarika

Zakaj se ne bi za letošnjega pusta preizkusile v kuhinji in spekle domače pustne krofe, ki bodo slastni prav tako, kot če bi jih spekla vaša babica? Tukaj je recept za najslajše krofe vašega življenja (če ne uspejo v prvo, bodo pa v drugo ;)).

Za približno 20 pustnih krofov potrebujete:

1 kg moke

7 jajc

1 kocko kvasa

500 g kokosovega masla (po babičino pa kar navadnega)

sladkor (po potrebi)

sladkor v prahu (100g + za posip)

mleko (po potrebi)

sol

2 žlici ruma

2 vanilijeva sladkorja

naribana lupina polovice bio limone

1 liter olja za cvrtje

približno 150 g domače marmelade ali vanilijeve kreme.

Postopek:

V skodelici v malo mlačnega mleka raztopimo kvas, dve žlici sladkorja in žlico moke. Skodelico položimo na toplo in počakamo, da mešanica vzhaja. V večjo posodo damo moko in vanjo izdolbemo jamico. V jamico nato vlijemo kvašeno zmes, dodamo žličko soli in zamesimo testo. Jajca ločimo. Beljakom dodamo žlico sladkorja in jih stepemo v sneg, rumenjakom pa primešamo rum, vanilijev sladkor in stopljeno kokosovo maslo. Stepene beljake, rumenjakovo mešanico, naribano limonino lupinico in 100 g sladkorja v prahu nato dodamo testu in dobro zgnetemo. Testo pustimo počivati približno 30 minut.

Iz testa nato oblikujemo 20 krofov in jih razporedimo po peki papirju. Pustimo, da vzhajajo.

V globok lonec vlijemo liter litra olja za cvrtje. Ko je olje dovolj vroče, v posodo položimo približno 4 krofe. Ko zlato porumenijo, jih obrnemo in spečemo še na drugi strani. Pečene odstranimo s pomočjo penovke in jih položimo na pladenj, ki ga pred tem obložimo s papirnatimi brisačkami. Še tople napolnimo s pomočjo polnilke, posujemo s sladkorjem v prahu in si privoščimo vsaj enega ...

M.V.

Foto: Notable.ca,

1.jpg