Recept za najboljše pustne krofe
Zakaj se ne bi za letošnjega pusta preizkusile v kuhinji in spekle domače pustne krofe, ki bodo slastni prav tako, kot če bi jih spekla vaša babica? Tukaj je recept za najslajše krofe vašega življenja (če ne uspejo v prvo, bodo pa v drugo ;)).
Za približno 20 pustnih krofov potrebujete:
1 kg moke
7 jajc
1 kocko kvasa
500 g kokosovega masla (po babičino pa kar navadnega)
sladkor (po potrebi)
sladkor v prahu (100g + za posip)
mleko (po potrebi)
sol
2 žlici ruma
2 vanilijeva sladkorja
naribana lupina polovice bio limone
1 liter olja za cvrtje
približno 150 g domače marmelade ali vanilijeve kreme.
Postopek:
V skodelici v malo mlačnega mleka raztopimo kvas, dve žlici sladkorja in žlico moke. Skodelico položimo na toplo in počakamo, da mešanica vzhaja. V večjo posodo damo moko in vanjo izdolbemo jamico. V jamico nato vlijemo kvašeno zmes, dodamo žličko soli in zamesimo testo. Jajca ločimo. Beljakom dodamo žlico sladkorja in jih stepemo v sneg, rumenjakom pa primešamo rum, vanilijev sladkor in stopljeno kokosovo maslo. Stepene beljake, rumenjakovo mešanico, naribano limonino lupinico in 100 g sladkorja v prahu nato dodamo testu in dobro zgnetemo. Testo pustimo počivati približno 30 minut.
Iz testa nato oblikujemo 20 krofov in jih razporedimo po peki papirju. Pustimo, da vzhajajo.
V globok lonec vlijemo liter litra olja za cvrtje. Ko je olje dovolj vroče, v posodo položimo približno 4 krofe. Ko zlato porumenijo, jih obrnemo in spečemo še na drugi strani. Pečene odstranimo s pomočjo penovke in jih položimo na pladenj, ki ga pred tem obložimo s papirnatimi brisačkami. Še tople napolnimo s pomočjo polnilke, posujemo s sladkorjem v prahu in si privoščimo vsaj enega ...
M.V.
Foto: Notable.ca,