7 zanimivosti o kavi

24. 4. 2023 // Lifestyle / Kulinarika

Mnogi od nas si težko predstavljamo začetek dneva brez kave. Zato vzemite skodelico in medtem ko berete teh sedem dejstev o kavi, uživajte v srkanju tega poživljajočega napitka. Svetovni dan kave, ki ga vse od leta 2015 praznujemo 1. oktobra, je namreč idealna priložnost, da izvemo nekaj več o tej sestavini, ki nas vsak dan znova napolni z energijo.

  1. Legenda pravi, da so pastirji koz v 9. stoletju opazili učinek kofeina na njihove koze, ki so po zaužitju rastline Kavovca plesale. Lokalni menih je nato naredil pijačo iz pridelka in ugotovil, da ponoči ne spi. Tako je nastala izvirna skodelica kave.
  2. Ali ste vedeli, da so kavna zrna v resnici semena? So koščice češnjam podobnih jagod, ki jih najdemo na cvetočih grmovnicah, vendar jih zaradi podobnosti s stročnicami imenujemo kar zna.
  3. Danes Brazilija proizvede približno tretjino svetovne ponudbe, po podatkih Mednarodne organizacije za kavo, kar je približno dvakrat več kot drugo uvrščeni Vietnam. Brazilska kava je znana po nizki kislosti, podobno kot mnoge druge afriške kave. Poleg nizke kislosti ima brazilska kava edinstven sladek in subtilen okus ter rahlo, prijetno aromo.
  4. Italijani niso tisti, ki popijejo največ kave na dan. Konkurenco jim dela Finska, ki je domovina največjih ljubiteljev kave. Osem ali devet skodelic na dan je norma v tej nordijski državi, nekateri domačini pa jih zaužijejo celo 30, kar ni priporočljivo.
  5. Arabica je najbolj priljubljena vrsta kave. Kavni navdušenci pravijo, da je najboljša zaradi njenega prepoznavnega okusa. Zrna arabice, ki se običajno uporabljajo za črno kavo, imajo slajši in kompleksnejši okus. Pri De'Longhi Slovenije ponujajo kavna zrna za raznovrstno pripravo kave, ki bodo razvajala vaše brbončice. Z aparati za kavo De'Longhi pa lahko postanete pravi strokovnjak za pripravo dobre kave v udobju lastnega doma.
  6. Kava se uživa v tako velikih količinah, da je 2. največje trgovano blago na svetu, prekaša jo le surova nafta. Takoj za vodo je naša najljubša pijača.
  7. Espresso je po najnovejših raziskavah najbolj priljubljen kavni napitek na celem svetu. Je pa mogoče opaziti, da so razni kavni recepti vedno bolj zaželena tematika na družbenih omrežjih. Leta 2022 nas je navdušila puhasta dalgona kava, vmes pa se je zvrstil še niz drugih viralnih kavnih trendov. Med drugim si lahko kavne recepte za sladkosnede pogledate tudi na De'Longhi Slovenija Instagram profilu.

Foto: PR

7_zanimivosti_o_kavi.jpg