Z majhnimi triki do prihrankov


Trenutne razmere v svetu so močno vplivale na svetovne trge, predvsem na trga energije in hrane. To je povzročilo dvig cen goriva, plina in elektrike, kar resno vpliva na kakovost življenja svetovnega prebivalstva.

Na primer, nekatere električne naprave, ki se vsak dan uporabljajo v gospodinjstvu, prispevajo k visokim računom za elektriko. Največ energije v gospodinjstvu se porabi za ogrevanje, razsvetljavo, pripravo hrane (kuhanje), hlajenje in podobno.

Poleg tega, da so smernice o varčevanju z energijo na nacionalni in svetovni ravni zelo uporabne, lahko vsak posameznik že z majhnimi spremembami doseže pomembne prihranke in odpravi nepotrebno porabo energije. Obstaja več korakov, s katerimi je to mogoče uspešno doseči: vzdrževanje optimalne temperature prostora pozimi (priporočljivo je, da najvišja temperatura ne presega 21 stopinj), ogrevanje vode le po potrebi in pravilna izbira in način uporabe gospodinjskih aparatov.

Z majhnimi triki do prihrankov

V času pandemije se je močno povečala tudi uporaba računalniških naprav zaradi dela in učenja od doma. Ena od majhnih, a pomembnih sprememb, ki prav tako lahko naredi razliko, je izklop računalnika, ko ni v uporabi, da se ne porablja dodatna energija.

Omenjeni načini niso edini za preprečevanje izgub toplotne energije. Obstaja veliko preprostih in poceni »trikov«, s katerimi lahko znižate svoje stroške.

Preproge so nepogrešljiv dodatek v domu, še pomembnejše pa je, da so dober toplotni in zvočni izolator, zato je njihova funkcionalna vloga zelo pomembna. Uporaba preproge kot dodatnega sloja toplotne izolacije v hladnih prostorih je v vsakem primeru boljša kot hoja po mrzlih tleh.

Svoj prispevek k zmanjšanju toplotnih izgub imajo tudi težke zavese in rolete. So dober izolator pred neprijetnim prepihom in pomagajo ohranjati toploto v prostoru.

V mrzlih zimskih nočeh je izjemno pomembno, da se pokrijete s kakovostno in toplo prešito odejo, ki vas po vprašanju toplotne izolacije ne bo pustila na cedilu.

Glavno osvetlitev v prostoru lahko nadomestite s funkcionalnimi in manjšimi viri svetlobe, kot so prenosne luči z vgrajenim časovnikom, svetilke ali sveče.

Za povečanje prihrankov energije niso vedno potrebne drastične spremembe, kot je prenova stanovanjskih stavb ali namestitev sončnih kolektorjev. Že na videz majhne spremembe navad lahko pomenijo manjše račune v prihajajoči zimi.

Zato je najpomembnejše pravilo: Če ga ne potrebujete, ga ne uporabljajte. Toda, ko ga potrebujete, ga uporabite pametno!

Več informacij o tem, kako lahko z majhnimi spremembami vplivate na prihranke energije, se nahaja tukaj.

Foto: PR

jysk_4.jpg