Pomen pohištva pri re-dizajnu prostora


Ko prenavljamo ali na novo opremljamo prostor je prva komponenta, o kateri moramo razmisliti pohištvo. Ko definiramo funkcijo prostora, lahko določimo tudi glavne kose notranje opreme. Če vas npr. nekdo vpraša, kateri so najpomembnejši kosi notranje opreme v spalnici ali jedilinici, boste odgovore verjetno izstrelili kot iz topa, kar dokazuje, da pohištvo ključno definira funkcijo oz. namen prostora. Torej, če opremljate prostor, kjer boste gostili več ljudi hkrati, potrebujete dovoljšnje število sedišč, itd.

Zapomnite si, da je večji oz. pomemben pohištveni kos osrednja točka prostora, zato izbiri le-tega posvetite dovolj pozornosti. Izberite takšen element, ki jasno definira funkcijo prostora in vaš stil, ter ga postavite v središče, ostale kose in dekor pa razmestite tako, da oko ne tava po prostoru, temveč ostaja na osrednji točki gledišča. Ne pozabite, da so manjši kosi in dekor pravzaprav le “ozadje”.

Ko izberemo ključne kose, se osredotočimo na njihovo postavitev v prostoru, pri tem pa ne pozabimo na gibanje med njimi. Vsak, ki se je že kdaj s težavo izvlekel s stola, ker je bil ta preblizu mize, ve, kako pomembna je fizična in vizualna praznina v prostoru, zato med pohištvom pustimo dovolj prostora za neovirano gibanje. V pomoč vam bodo naslednja pravila:

  • dve prosti poti sta dovolj;
  • prehodi naj bodo okoli sedišč, ne preko njih;
  • pazite na razmik med sedišči in mizo;
  • pohištvo naj bo odmaknjeno od sten - 8 cm je dovolj;
  • boljšo in lažjo komunikacijo omogočimo s pravilno postavitvijo sedežev - v grozdih;
  • velike prostore razdelimo v manjše “otočke”;
  • ko pohištvo že postavimo, a še nismo prepričani o pretočnosti v prostoru, opravimo poskusni tek po prostih poteh.

Pri postavitvi pohištva moramo biti pozorni tudi na uravnoteženost elementov v prostoru. Če bi vso pohištvo premaknili na en del sobe, bi se verjetno počutili kot na nagnjenem Titaniku, zato večje kose razmestimo uravnoteženo po površini in jih kombiniramo z manjšimi. Ko se nam zdi, da smo zadovoljni s postavitvijo, stopimo par korakov nazaj in prostor poglejmo kot celoto - če se nam zdi, da noben del ne prevaga, smo pohištvo uspešno razmestili.

Pohištvo, ki ga izberemo, nedvomno izraža svojstven občutek za stil vsakega posameznika. Torej, ne pozabimo - kosi pohištva, ki jih postavimo v svoj dom, povedo veliko tudi o naši osebnosti.

V.V.

Foto: Freshome, Lupita.blogspot

unnamed_3.jpgunnamed_4.jpg