Peruyka: stajliš odejice iz alpakine volne


Nina Bužinel je po poklicu arhitektka in po duši popotnica, že od malih nog pa jo navdihuje tudi moda in tekstil. Doma je iz Goriških Brd, zadnjih 10 let pa živi v Španiji skupaj s partnerjem in družino.

Spominja se prvega obiska Peruja, ko je spoznavala partnerjevo domovino. Razkazal ji je Ande, magični Cuzco in skrito mesto Machu Picchu. Med potjo se je seznanila z rejo alpake in s tradicionalno tehniko tkanja, ki so jo zapustili stari Inki. Z navdušenjem je opazovala, kako izpod izurjenih rok avtohtonih Perujk nastajajo osupljive tekstilne mojstrovine. Geometrijski vzorci pričajo o inkovskem izrednem smislu za red in simetrijo, živahne barve pa prebujajo čute in domišljijo. Od takrat redno obiskuje to čudovito deželo. Najraje zahaja na lokalne tržnice, kjer išče posebne kose, ob katerih začuti, da niso zgolj dekorativni, ampak da v sebi nosijo zgodbo. Občuduje tekstil iz pisanega blaga in mehke alpakine volne, ki predstavlja dragocen vir dohodkov številnim družinam in velja za eno najbolj luksuznih prej na svetu. Prevzeta od perujske predanosti za ohranjanje starodavne kulturne dediščine in od njihovega spoštovanja narave je našla navdih za uresničitev svojih sanj – pomagati družinam, ki se ukvarjajo s tekstilstvom in z rejo alpake v odmaknjenih predelih perujskih Andov.

Nastala je Peruyka – projekt s srcem in sinonim za edinstvene izdelke za dom, ki združujejo lepoto andskega dizajna, tisočletno tradicijo umetnosti tkanja in izjemno udobje alpakine volne. Z vsakim nakupom izdelkov Peruyka tako podpiramo lokalno dejavnost, zagotavljamo pravično trgovanje ter spodbujamo ohranjanje bogate kulturne dediščine.

Zadnjo kolekcijo odej Peruyka iz mešanice alpakine volne in akrila sestavljajo štiri linije, ki črpajo navdih iz neprecenljivih zakladov Peruja:

NATURAL izraža naravno lepoto in svežino perujskih Andov;

PRESTIGE je očarljiva, razkošna in veličastna kot mogočni inkovski imperij;

ETNO predstavlja bogato raznovrstnost predinkovskih kultur in

PURA velja za sinonim nežnosti, topline in lepote pristnih čustev.

Odeje Peruyka so sestavljene iz tisočerih niti alpakine volne, ki tvorijo očarljivo kombinacijo živahnih barv in strogo urejenih vzorcev. So izjemno mehke in prijetno tople, njihov privlačen videz pa se poda vsakršnemu prostoru, ki ga domiselno poudarijo. Zaradi lahkotne sestave so uporabne v vseh letnih časih in so lahko prenosljive, zato jih lahko s seboj vzamete kamorkoli.

Edinstveni izdelki Peruyka so tudi izvirno darilo za posebne priložnosti. Sebi ali svojim najdražjim podarite najmehkejše darilo iz perujskih Andov.

V. J.

Foto: Peruyka

1.jpg2.jpg