Manjša ali večja spalnica?


V sodobnejših načrtih stanovanjskih prostorov pogosto opazimo velik del površine namenjene spalnici. Toda, ali res potrebujemo ogromen spalni prostor ali gre zgolj za potrato dragocenega bivalnega prostora? Pravilnega odgovora ni - ta je odvisen od uporabnika samega! Oglejmo si nekaj argumentov za in proti velikim spalnicam:

NAJ BO VELIKA … kadar v spalnici želimo večjo garderobno omaro ali celo kopalnico. Prostorna spalnica je idealna za ljubitelj(ic)e mode in razvajanja z globjo denarnico. V njej naj bo poleg večjega garderobnega prostora tudi ogledalo ter klop za lažje preoblačenje oz. preobuvanje. Kadar je zraven vključena tudi kopalnica, imamo že pravcato zasebno kraljestvo miru.

MANJŠA … če v spalnici le spimo.

Vkolikor si v spalnici želimo le udoben in prijeten spalni kotiček, je več prostora kot ga potrebujemo za počitek zgolj potrata prostora. Majhna, a funkcionalno opremljena spalnica, je za mnoge verjetno res bolj sproščujoča kot večji prostor, v katerem se sčasoma nabere tudi odvečna navlaka.

VEČJA … kadar potrebujete več proste talne površine.

Doma telovadite ali vadite jogo? Si želite miren prostor za meditacijo? Če je vaš odgovor pritrdilen, potem zagotovo potrebujete večjo spalnico, kjer boste lahko razgrnili blazine in ostale pripomočke za vadbo.

MAJHNA … če potrebujete več prostora drugje.

Namesto, da razmišljate o prizidkih ali menjavi stanovanja, si oglejte načrt vaše hiše oz. stanovanja kot sestavljanko - bi lahko “vzeli” nekaj prostora od predimenzionirane spalnice? Pri tem boste učinkovitejši, če boste poklicali na pomoč notranjega oblikovalca ali arhitekta, ki vam bo znal svetovati, kako kakovostno in funkcionalno izkoristiti obstoječo površino.

VELIKA … ko želimo svoj intimni prostor.

Če živimo z otroki ali drugimi sostanovalci, imamo doma manj intime, zato potrebujemo večjo spalnico, ki je obenem tudi naša dnevna soba. A ne porabite celotne površine za ogromno posteljo - prostor pustite tudi za udoben naslonjač, (morda) TV in hobi-kotiček - uredite si res svoj prostor!

MANJŠA … kadar se povezuje z zunanjostjo.

Namesto, da spalnico širite navznoter, rajši razmislite o boljši povezavi z balkonom, teraso ali vrtom, kjer si lahko oblikujete prostor za branje ali dnevni počitek. Povečajte odprtine z drsnimi vrati, ter si tako zagotovite dodaten kotiček zunaj, notranji prostor pa bo še vedno namenjen spanju.

DVIGNJENA … ko vam primanjkuje prostora.

Če vas ne motijo oz. so vam celo všeč spalni kotički in potrebujete več bivalnega prostora, si lahko uredite dvignjeno spalnico. Seveda je pri tej rešitvi dobrodošel višji strop (ni pa nujen) in plezanje vam ne sme biti odveč. Za takšno “spalnico” potrebujete le toliko prostora, da umestite posteljo ali zgolj vzmetnico. Resnična prednost takšne rešitve je prostor, ki ga pridobimo pod posteljo - uporabimo ga lahko za manjši kabinet, garderobo, shrambo ipd.

V. V.

Foto: Pinterest

1.jpgunnamed_2.jpg