Naravne barve za lase - ali resnično delujejo?

15. 4. 2018 // Lepota / Frizure

Če ste naveličane pekočega občutka ob nanosu barve za lase, oziroma ste ljubiteljica vsega naravnega, so naravne barve za lase odlična izbira za vas. Seveda tukaj govorimo o naravnih, 100% rastlinskih barvah in ne o takoimenovanih bio barvah, katere tako kot običajne, konvencionalne barve, vsebujejo kemične sestavine za lase in vrsto dodatkov.

100% rastlinske barve so zelo zaželene, ker med barvanjem ne škodujejo zdravju in ne poškodujejo las. Najbolj znane rastline iz katerih so narejene naravne barve so kana(rdeča), indigo(črna) in sena(brezbarvna), poleg njih pa še vsaj 20 različnih rastlin, ki vplivajo na odtenek barvne nianse. Iz tega lahko ugotovimo, da ne vsebujejo nobene kemije in se mešajo izključno s toplo vodo. Medtem ko lase (tudi sive!) obarvajo v željeno barvo, lasjem podarijo tudi moč, volumen in sijaj. Ob redni uporabi pa lasje pričnejo tudi hitreje rasti. Barvanje z naravnimi barvami nam vzame nekoliko več časa, saj morajo na laseh delovati vsaj 2 uri, pred tem pa je pomemben postopek očiščevanja lasišča in las.

V kolikor se izogibate barvanja las doma, se lahko na barvanje s 100% rastlinskimi barvami prijavite pri Maši v salonu M&S Hair, ki ima na tem področju že dolgoletne izkušnje (13 let, kar pomeni, da je na tem področju prava pionirka). Ker barvanje las z naravnimi barvami traja več ur, imate tako priložnost, da ta čas preživite na pedikuri, manikuri, na masažnem stolu ob prebiranju revij ali branju knjige ... V kolikor se vam ne da preživeti toliko časa v salonu, Maša ponuje možnost, da vam nanese kano v salonu, ter poda navodila, kako si izprati kano iz las doma.

Pa poglejmo, kakšne naravne barve za lase poznamo ...

Kana - rdeči lasje

Kana je popolnoma rastlinska barva, ki za razliko od agresivnih kemičnih barv las ne uničuje, temveč jih celo neguje ter jim daje naraven lesk. V kani se nahaja taninska molekula, ki se veže s keratinom v laseh in jih na ta način obarva, pri tem pa samega lasu ne poškoduje. Kemične barve za lase v večini primerov delujejo tako, da las odprejo in ga na ta način obarvajo, kana pa deluje tako, da las ne odpre, ampak ga obloži od zunaj, zato poleg barve lasje pobarvani s kano dobijo tudi volumen in zaščito. Kana je v osnovi rdeče barve, pridobivajo pa jo iz listov rastline Lawsonia inermis. Za druge odtenke, rastlini dodajajo še druge rastline in raztlinske izvlečke.

Indigo - za rjave lase

Indigo je rastlina z modro barvno molekulo. Če uporabite kano na sivih laseh, bo barva bakrena. Če uporabite le indigo, bo barva modra. Če zmešate kano in indigo, bo barva rjava. Če naredite mešanico z več kane kot indiga, bo barva rdeče-rjava. Če naredite mešanico z več indiga kot kane, bo barva temno rjava.

Sena - za svetle lase

Sena raste v tropskem in subtropskem pasu kot grm ali nizko drevo z bleščeče rumenimi cvetovi. Je zelo zdravilna rastlina, ki se uporablja za uravnavanje prebave in odvajanje vode iz telesa. Za nego in barvanje las se uporablja Sena italica. V svojih listih razvije zlato-rumen pigment antrakinon, ki lase obarva zlato. Seno uporabljamo za barvanje in nego las. Lahko se uporablja neposredno preko pobeljenih blond las za popravitev škode, nastale zaradi kemikalij.

V. J.

Foto: Morroccomethod

1.jpg