Zdrava kvinojina skleda

31. 7. 2019 // Wellness / Prehrana

Za poletne dni, ko smo zaradi vročine nenehno utrujene, ni boljšega od barvite kvinojine sklede, ki nam z energičnim okusom in vibrantnim videzom podari nov zagon in deluje osvežujoče na naše počutje.

Kvinoja je spiralasto zavito, ploščato seme, ki na prvi pogled spominja na proseno kašo. Kvinoja spada med starodavna žita, saj so jo poznali in se z njo prehranjevali že stari Inki pred 3.000 do 4.000 leti. Pridelovali so jo na terasastih poljih v Peruju, Čilu, Boliviji in Andih. Zaradi velike hranilne vrednosti so jo častili in poimenovali mati vseh semen. Danes kvinoja velja za superžitarico prihodnosti. Bogata je z beljakovinami in drugimi hranljivimi snovmi. Ker ne vsebuje glutena, je primerna tudi za osebe s celiakijo ter alergijo na gluten in pšenico. Mnogi jo uporabljajo namesto riža in testenin. Je odlično nadomestilo kosmičev, lahko pa jo uporabimo tudi za pripravo solat, juh ali celo sladic. Nam je najbolj všeč v obliki osvežujoče in hkrati nasitne kvinojine sklede!

Recept za poletno kvinojino skledo je popolnoma enostaven – pripravimo jo iz ohlajene kuhane kvinoje, na rezine narezanih češnjevih paradižnikov, berivke, kuhane koruze, naribanega korenčka, nasekljane čebule, nasekljane rumene paprike, fižola, čičerike, kuhanega brokolija, redkvic, avokada in pesta, ki ga zmeljemo iz svežega peteršilja, parmezana (lahko tudi feta sira), treh v olju namočenih posušenih paradižnikov in ene pekoče papričice jalapeno. Vse skupaj vržemo v skledo, začinimo s soljo, oljčnim oljem, poprom in limoninim sokom ter postrežemo!

Poleg tega okusnega recepta pa lahko v skledo vržete še kaj drugega. Nekaj nadvse vabečih idej smo zbrali v tokratni galeriji!

V. J.

Foto: Jessica In The Kitchen, JoyFoodSunshine, Averie Cooks, Minimalist Baker, Bon Appetit

6.jpg2.jpg