Sadje in zelenjava, ki pomagata pri hujšanju

12. 10. 2015 // Wellness / Prehrana

Čeprav že vrabci na strehi čivkajo, da sta sveže sadje in zelenjava bolj zdrava kot predelana hrana, ni res, da prav vse sadje in vsa zelenjava pomagata pri hujšanju.

Rezultati raziskave, pri kateri je sodelovalo 133 tisoč ljudi, pričajo, da dodatno uživanje svežega sadja in zelenjave pripomore k nižjemu pridobivanju telesne teže, kot če bi jedli procesirano hrano. Študija, ki je bila objavljena v reviji PLOS Medicine, pa poleg tega zanimivega dejstva navaja tudi odkritje, da je od vrste sadja in zelenjave odvisno, koliko vplivata na našo težo. Tako je, vse sestavine v solatnem baru niso primerne za hujšanje.

Ljudje, ki so v študiji pridobili najmanj dodatne teže (pri raziskavi so povečali vnos kalorij na račun sadja in zelenjave), so uživali sadje in zelenjavo z najvišjo vsebnostjo vlaknin in nizkim glikemičnim indeksom, med katere uvrščamo:

  • jagodičevje
  • jabolka in hruške
  • sojo
  • cvetačo
  • avokado
  • pomaranče
  • brstični ohrovt
  • brokoli
  • stročji fižol
  • korenje
  • papriko.

Ljudje, ki so v času raziskave pridobili največ dodatnih kilogramov, so jedli več graha, krompirja in koruze - škrobnato zelenjavo, ki vsebuje le malo vlaknin in ima visok glikemični indeks.

M.V.

Foto: Mom.me

mom_me.jpg