Recept za slastno domače lešnikovo mleko

17. 3. 2016 // Wellness / Prehrana

Prav tako kot kravje mleko je tudi kupljeno rastlinsko mleko lahko polno nezdravih sestavin. Med te štejemo askorbil palmitat, sintetične vitamine, tokoferil acetat, kalcijev karbonat (kreda), ... Da bi se jim izognili, si sami izdelajmo zdravo rastlinsko mleko iz ovsene kaše, mandljev, riža ali lešnikov.

Lešniki vsebujejo veliko vitamina E (antioksidant, ki zmanjšuje tveganje za nastanek raka in skrbi za zdrav videz kože, nohtov in las), vitamine B-kompleksa, kalij, kalcij in magnezij, zdrave maščobe, vlaknine in beljakovine. Lešniki uravnavajo presnovo, znižujejo visok krvni pritisk, znižujejo raven slabega holesterola, skrbijo za dobro prebavo, izboljšujejo delovanje možganov in lajšajo simptome alergij.

Tokrat vam predstavljamo recept za lešnikovo mleko, za pripravo katerega potrebujemo:

100 g lešnikov

700 ml vode

ščepec soli

pest dateljnov (namočenih) ali žlico agavinega sirupa.

Postopek:

Lešnike in dateljne namočimo čez noč in jih zjutraj odcedimo. Vodo zavremo in osolimo. Pustimo, da se rahlo ohladi, nato ji primešmo lešnike in dateljne. Vse skupaj dobro zmeljemo in precedimo skozi gosto pleteno tkanino. Porabimo v roku 4 dni.

V.J.

Foto: Homegrown-kitchen

www_homegrown-kitchen_co_nz.jpg