5 preprostih vaj, ki lahko pomagajo ublažiti tesnobo

7. 5. 2020 // Wellness / Mind & spirit

Včasih si je težko priznati, da trpimo za anksioznostjo, saj se zavedamo, da je zunaj veliko ljudi, ki imajo resnične duševne težave. Vendarle je tudi občutke tesnobe vredno nasloviti, saj stres in anksioznost vplivata tako na naše duševno kot tudi fizično zdravje.

Če vam v času samoizolacije misli divjajo, srce dirka, počutite pa se, kot da ste v nenehnem stanju skrbi, ter se težko osredotočite na karkoli, ste najbrž anksiozni. Anksioznost je zaradi hitrejšega načina življenja, v katerem živimo, v porastu, še posebej pogosta pa je tudi v času pandemije, ko smo zaradi nesigurnosti glede prihodnosti pod dodatnim pritiskom. Če se vam zdi, da imate težave, je v redu, da poiščete pomoč - zagotovo niste sami.

Če ne veste, kako se spoprijeti z občutki tesnobe, preverite, kakšne vaje pomagajo v takšnih trenutkih.

1. Opazujte, kaj sproži občutke tesnobe.

Vsakič, ko začutite simptome tesnobe, preverite, kaj jih je sprožilo. So to novice o smrtnih žrtvah? Politične novice? Ko boste vedeli, kaj so sprožilci, se jim boste lahko tudi lažje izognili. Zapomnite si, da ste vi šef svoje tesnobe in ne tesnoba vaš!

2. Ustvarite načrt.

Ko začutite prihod tesnobe, se ustavite in globoko zadihajte. Opomnite se, da so tesnoba le negativne misli in jih ustavite, preden dobijo nadzor nad vami. Lahko opravite tudi nekaj dihalnih vaj, morda vam bo pomagala skodelica pomirjujočega čaja, morda samoten sprehod v naravi.

3. Povejte prijatelju.

O svojih občutkih zaupajte prijatelju ali prijateljici. Naslednjič, ko vas preplavi anksioznost, ga/jo pokličite in prosite, da naj vam zagotovi, da bo še vse v redu. Včasih potrebujemo slišati le nekaj pomirjujočih besed, da umirimo kričečo pošast v sebi.

4. Fizično sproščanje.

Ko smo zaskrbljeni, je naše telo ponavadi napeto. Če imate tesna ramena in zakrčeno čeljust, se osredotočite na te dele telesa in jih v mislih sprostite. Vzemite si nekaj minut in sprostite vsako mišico v telesu. Fizično sproščanje lahko pogosto privede do duševnega - preprosto dejanje sprostitve vam lahko pomaga ukrotiti tesnobo. Če nič drugega ne pomaga, si privoščite sproščujočo kopel z vonjem sivke in prosite nekoga od domačih, da vas zmasira.

5. Poiščite profesionalno pomoč.

Včasih so stvari lahko resnejše, kot se zdijo. Če vam nič od naštetega ne pomaga, je morda čas, da poiščete profesionalno pomoč. Ste že pomislili, da bi poklicali svojega osebnega zdravnika in mu zaupali svoje težave? Morda vam lahko v teh težkih časih pomaga zdravilo na recept.

Srečno in čim bolj mirno obdobje #ostanidoma vam želimo!

V. J.

Foto: Unsplash / Bruce Mars

bruce-mars-wbupcqiweua-unsplash.jpg