Kulinarično razvajanje z novo knjigo Zdravo, Tereza!

3. 7. 2017 // Scena / Dogodki

V ljubljanski restavraciji Romansa so nas chefi Maxima prejšnji teden razvajali s popolnoma vegetarijanskim menijem, ki so ga ustvarili po Terezinih navodilih in filozofiji. Tereza je goste razvajala na popolnoma drugačen način, izbirala je sestavine, ki so lokalne in ekološke, ter dokazala, da je lahko večerja popolna tudi brez mesa. Ob prihodu je ponudila zanimiv fermentiran aperitiv kombucha, ki poleg osvežilnega okusa pripomore tudi k prebavnemu sistemu. Pozdrav iz kuhinje je izgledal kot mini presna lazanja, predjed je vsebovala tradicionalen kisel kruh z okisano cvetačo in grahovim pirejem, glavna jed pa so bili omamni pesini njoki s poletnim pestom in veganskim parmezanom. Za veliki sladki finale je Tereza ostala zvesta tradiciji in pripravila marelične cmoke s paljenim testom, vegansko pehtranovo kremo ter orehove »drobtine«.

Vse jedi so tudi v njeni novi knjigi, kjer najdemo novo serijo vznemirljivih receptov iz druge sezone kuharske oddaje na POP TV. Tereza po uspešni prvi sezoni dvigne koncept zdrave priprave vsakodnevnih obrokov na še višjo raven. Iz vaše kuhinje bodo zadišale omamne zdrave rižote, športni prigrizki, barviti recepti za otroke in tudi slovenske jedi, narejene na Terezin način. Vsak recept nas popelje na zdravo in okusno gastronomsko potovanje.

Nova knjiga je na voljo v vseh knjigarnah Felix, Mladinski knjigi in na www.teresamisu.com

Recept: Pesnini njoki s poletnim pestom in veganskim parmezanom

Poletni pesto

pest sveže bazilike

1 skodelica kodrolistnatega ohrovta

1/3 skodelice popečenih bučnih semen

sol in poper

1⁄2 skodelice olivnega olja

1/3 skodelice neaktiviranih kvasnih kosmičev ali parmezana

1 strok česna

2 jedilni žlici limoninega soka ali jabolčnega kisa


Pesini njoki

200 g rdeče pese

400 g krompirja

200 g pirine moke

1/2 čž soli

Poletni pesto

Vse sestavine v multipraktiku zblendajte do gladkega. Pustite v hladilniku 15 minut in servirajte.

Pesini njoki

Pecite rdečo peso 60 minut na 200°C. Medtem v vodi kuhajte olupljen krompir do mehkega.

Pustite, da se pesa in krompir ohladita. V blenderju zmiksajte peso do gladkega. Pretlačite krompir in dodajte pire pese. Dodajte moko in z rokami gnetite dokler ne dobite mase. Na pomokani površini razvlajajte v dolge svaljke. Razrežite v njoke in oblikujte željene vzorce.

Zavrite vodo s soljo. Kuhajte njoke okoli 3 minute, dokler ne priplavajo na površje. Servirajte s pestom, popečenimi pinjolami in veganskim parmezanom ter okrasite z mikrozelenjem.

Veganski parmezan

3/4 skodelice (90 g) indijskih oreščkov

3 JŽ (9 g) neaktiviranih kvasnih kosmičev

3/4 čž soli

1/4 čž česna v prahu

V multipraktiku zmiksajte vse sestavine.

Dober tek!

V. J.

Foto: Teresamisu

dsc_6980.jpgdsc_6712.jpg