Skoči do pretekle sekcije Pojdi na naslednjo sekcijo
komentiraj « Modne piste

PHILIPS FASHION WEEK JESEN-ZIMA 2013/2014 - 1. DAN

Miro Mišljen, Sofia Nogard, Tanja Zorn, Niti Niti in Alice Bossman v prvem dnevu tedna mode

Fotografija novic

Ljubljanski teden moden Philips Fashion Week je včeraj na široko odprl svoja vrata. Je že res, da je približno dva tedna pred samim začetkom slovensko javnost presenetil seznam oblikovalcev, na katerem je manjkalo kar nekaj zvenečih imen slovenskega oblikovanja, in seveda vse govorice povezane s tem, zakaj se le-ti največjega modnega dogodka v Sloveniji ne bodo udeležili. Vendar pa je že s prvim dnem organitatorjem in oblikovalcem uspelo potrditi, da lahko Philps Fashion Week tudi z okrnjeno udeležbo preseneti in to na pozitiven način.

O organizaciji in pripravi samega dogodka bi bilo seveda škoda izgubljati besede, kajti dobro vpeljana ekipa poskrbi, da smo nad samo vizualno in organizacijsko platjo vedno navdušeni. Tudi pista je že sedaj že kar po navadi vedno drugačna - iskreno povedano je bila tokratnja morda še najboljša  izmed že uporabljenih. Spremembe pa niso bile zgolj v obliki piste, vendar tudi pri številu predpisanih silhuet, ki jih je moral posamezen oblikovalec predstaviti, in sicer petnajst silhuet, kar je sicer več, kot je bilo na prejšnjih tednih mode. Kolekcije oblikovalcev smo si tako lahko še bolje in lažje ogledali ter ujeli tisto bistvo in jedro kolekcije, ki ga je želel oblikovalec sporočiti.

Predvsem pa je trend zadnjega dogodka, ko so pisto v veliko večjem številu kot kdarkoli zasedli moški modeli z odličnimi moškimi kolekcijami, nadaljeval tudi tokrat. Že prvi dan se je z moško silhueto predstavila tudi Tanja Zorn, kot pa smo ujeli, nas tudi v prihodnjih dnevih pričakuje še kar nekaj kolekcij, ki bodo razveseljevale tudi moški del slovenskih modnih navdušencev. Vendar niso samo moške kolekcije tiste, ki so presenetile - običajno za presenečenje s svojimi »showi« poskrbi Miro Mišljen, ki se je tokrat nekako umiril in štafetno palico predal Simoni Muc, ki oblikuje kolekcijo Niti Niti. Oblikovalka je za sam konec svoje modne revije na pisto poslala igralca Marka Mandiča, ki je odlično prikazal vzdušje, ki ga je oblikovalka želela predstaviti s svojo odlično kolekcijo. Ob priklonu pa je igralec oblikovalko kar odnesel iz piste. No, take vrste »show« na modnih pistah pa je vsekakor tisti, ki si ga zapomnimo s prikupnim nasmeškom.

MIRO MIŠLJEN


Seksi videz, ki ga tokrat ponuja kolekcija Mira Mišljena, je pravzaprav posvečen problemu stigmatizacije prostitutk in tako imenovanih »padlih« žensk, kot je recimo znamenita Marija Magdalena, po kateri se kolekcija tudi imenuje. S svojo kolekcijo oblikovalec pravzaprav primerja življenje luksuznih in pozabljenih, bolnih, zavrženih in izkoriščanih prostitutk. Rdeča nit kolekcije je vsekakor čipka, ki se pojavlja skozi celotno kolekcijo, dopolnjujejo jo kroji, ki strogo objemajo žensko figuro.

Lahko bi rekli, da gre za eno izmed bolj očiščenih kolekcij Mira Mišljena, ki je sicer znan po tem, da njegove modne revije temeljijo predvsem na samem »showu«, prepolnem elementov, ki mnogokrat zasenčijo sama oblačila. Tokrat so imela oblačila glavno vlogo in vsekakor je bilo lepo videti oblikovalčev umirjen pristop h kolekciji. Ker je bila predstavljena kolekcija za jesen-zimo, smo gotovo pogrešali nekaj vrhnjih kosov, kot so plašči ali suknjiči, ki vsekakor ne smejo manjkati v garderobi sodobne ženske. Seveda oblikovalec le ni mogel iz svoje kože in za 'show' moment poskrbel, ko je na pisto poslal menekena, oblečenega v žensko obleko, kar pa dejansko prej pokvarilo splošen vtis o sami kolekciji. 

SOFIA NOGARD


Kolekcija za jesen-zimo 2013/2014 znamke Sofia Nogard, za katero stoji odličen oblikovalski trio, se imenuje ID. Za izhodišče so si izbrali potovanje ženske Sofia Nogard, ki je pravzaprav nežna in ostra, topla in hladna, ženstvena in odločna, razigrana in resna  - torej je poudarek predvsem na kontrastih, ki definirajo tisto pravo žensko znamke Sofia Nogard. Kroji, barve in vzorci, ki so jih izbrali, pravzaprav, opisujejo vse plati sleherne predstavnice nežnejšega spola.

Mladostna svežina, ki je prevevala spomladansko kolekcijo znamke Sofia Nogard, je bila ravno tako močna in izrazita tudi v njihovi jesensko-zimski kolekciji. Kontrasti, na katerih je slonela kolekcija, so bili še posebno izraziti, na silhuetah, kjer so za vrhnji kos uporabili tiste tradicionalne, celo rustikalne elemente, kot je volnen pulover, v kombinaciji s spodnjim kosom, izdelanim iz sodobnih materilov. Posebno pulover s pepita vzorcem je bil eden izmed tistih izredno opaznih kosov kolekcije. Vsekakor odlična in predvsem nosljiva kolekcija, ki bo gotovo osvojila kar nekaj slovenskih modnih navdušenk. Pohvala tudi usnjenim modnim dodatkom, po katerih je znamka Sofia Nogard sicer že tradicionalno znana.

TANJA ZORN


Modna oblikovalka Tanja Zorn je s svojo najnovejšo kolekcijo manekenke oblekla v kontrastne linije, se igrala s svetlobo in temo ter zmodeliranimi volumni in 3D površinami. Kolekcija za jesen in zimo 2013 se imenuje Chiaroscuro. Predvsem pa kolekcijo preveva kontrast med leženostjo in eleganco ter njuno mejo.

Lahko bi rekli, da so ravno 3D povšine tiste, po katerih smo si oblikovalko zapomnili v zadnjih dve kolekcijah, čeprav je tokrat izbrala nekako drugače pristop. Po eni strani dokaj elegantni in luksuzni materiali in spet po drugi strani nekako bolj športen pristop, s katerim se je oblikovalka skozi kolekcijo ves čas poigravala. Tudi kadar je oblikovalka uporabila tiste klasične materiale, kot je čipka, jih je vedno uporabila na dokaj svež način. Poigravanje med tanko mejo ležernosti in elegance pa  včasih le ni najbolj oblačilom hvaležno opravilo, kar se je - sicer redko - zgodilo tudi v kolekciji Tanje Zorn. Vendar pa oblačila odlikuje izredna nosljivost in si jih tako lahko zlahka predstavljamo na jesenskih ulicah. Pod plaščem v zadnjem izhodu smo sicer pogrešali kakšno obleko ali hlače.  

NITI NITI


»Kdo je tukaj žival in kdo je tukaj človek? Kdo se zdaj koga boji?« S temi vprašanji so se poigravali v oblikovalski hiši Niti Niti, katere glavna oblikovalka je Simona Muc. Pletenine, ki so zaščitni znak znamke Niti Niti, katere jesensko-zimsko kolekcijo navdihuje boj s peklenskim mrazom, lakoto in samim sabo, kar narekuje tudi linije, barve in obliko samih pletenin.

Kljub temu da se je zima pošteno zavlekla in vsi že težko pričakujemo otoplitve, nas je revija s pleteninami znamke Niti Niti prepričala, da že komaj čakamo jesen in zimo. Odlični, rahlo preveliki puloverji iz tiste prave grobe in rustikalne ovčje volne, predstavljeni na čisto nov in svež način, ki zajema tako moške kot tudi ženske. Stajlingi so bili popolnoma dodelani z modnimi dodatki in zamrzjenim in zasneženim videzom manekenov. Mraz nam bo v pleteninah Niti Niti vsekakor težko prišel do kože, medtem ko so nam videne pletenine čisto gotovo zlezle pod kožo. Marko Mandič je seveda na koncu »odigral« tisto pravo vzdušje, ki ga je oblikovalka želela prikazati s svojo kolekcijo, na koncu pa je igralec samo oblikovalko celo odnesel iz odra. Žal mnogo prehitro, kajti aplavz bi lahko zlahka trajal malo dlje.

ALICE BOSSMAN


Zadnja  v sklopu revije prvega dne Philips Fashion Weeka se je predstavila Alice Bossman, ki je svojo kolekcijo dokaj redkobesedno opisala z naslednjimi besedami: »Konstrukcija. Dekonstrukcija.  Oblike.  Linije.  Detajli.  Volumni.  Nosljivo. Udobno. Ženstveno«. Seveda besede običajno pomenijo manj kot dejanja sama ...

In ravno to je oblikovalka tudi dokazala. Če smo za prejšnje kolekcije napisali, da potrebuje oblikovalka le nekaj časa, da bo svojo kolekcijo izpilila do popolnosti, nam je tokrat Alice Bossman dokazala, da se je vsekakor splačalo čakati. Svoj tipičen pristop k estetiki je odlično nadgradila s dosedanjimi izkušnjami ter prikazala kolekcijo, polno detajlov, kateri dominira smetanova barva v kombinaciji z detajli v lila in modri barvi. Zakrite obraze smo sicer na slovenskih modnih pistah že kar nekajkrat videli, vendar je oblikovalka dokazala, da so lahko obrazne »krinke« še vedno zanimive in sveže. Lahko bi rekli, da gre za odlično jesensko-zimsko kolekcijo s kosi, ki jih vsaka ženska potrebuje v svoji omari, predvsem pa le-ti kar kličejo h igrivosti in k transformiranju oblačil z zadrgami. Na koncu smo videli, da ne žari samo kolekcija, tudi oblikovalka je žarela kot kdajkoli prej. Odlično!

Matevž Kralj

Fashion.si

Objavi na  
Pošlji prijatelju »
RSS komentarji Dodaj komentar

Prosimo, Registrirajte se i prijavite se za komentiranje.