Stilska razglednica: Istanbul

3. 4. 2015 // Lifestyle / Potovanje

Kozmopolitsko mesto dveh celin, ki ga razpolavlja morska ožina Bospor, je med drugim tudi mesto množice imen. Največje turško kulturno in upravno središče so v preteklosti glede na vladarje in duh časa namreč imenovali Carigrad, Bizanc in Konstantinopel. Moderni Istanbul je dandanes milijonsko velemesto, ki ga obdaja naravno pristanišče Zlati rog, zgodovinsko središče pa je del Unescove svetovne dediščine.

Obiskovalec si z le ščepcem domišljije in poznavanja zgodovine ob bogato okrašenih stavbah, značilni arhitekturi mošej in haremov lahko splete svojo zgodbo, v kateri se druži s sultani, vojščaki in vezirji. Istanbul je kraj, ki nas ne pušča hladnih, pa naj to bo pitje odličnega dišečega čaja, opazovanje ribičev na mostu Galata ali barantanje na bazarjih. Omembe vredna je tudi kulinarična izkušnja ulične hrane – nikakor ne smete zamuditi njihovega kruha, kebaba in jogurtu podobnega »ayrana«.

Prelepo turško mesto je nenazadnje tudi prestolnica mode in stila, saj tu poteka tudi zelo znani teden mode, ki ga obiščejo največji svetovni modni poznavalci. Turški modni oblikovalci so vzhajajoče zvezde svetovne modne scene, omenimo naj le najpomembnejše: Arzu Kaprol, Aida Pekin, Dilek Hanif in Hakan Yildirim. Domačinke so modno ozaveščene, prav vse pa rade nosijo zlati statement nakit s pridihom pravega orienta. Tudi moški so vedno brezhibno urejeni, včasih spominjajo celo na italijanske gospode, pri katerih je vsak modni dodatek na svojem mestu.

P.C.

Foto: P.C., Musteredlady, Tripadvisor, Theguideistanbul

unnamed_1.jpgunnamed_2.jpg