Stilska razglednica: Azurna obala

25. 3. 2015 // Lifestyle / Potovanje

Omenjeni mediteranski biser leži na skranjem jugovzhodu Francije, komajda 30 km od meje z Italijo in je s slabo polovico milijona največje mesto na Azurni obali in peto po velikosti v celi državi. Se sprašujete, zakaj je Nica tako priljubljena destinacija in tako pogosti cilj kongresnega turizma?

Ob prvem pogledu na mestno panoramo do odgovora pridemo, kot bi mignil. Njena idealna lega in milo podnebje namreč vabita na dolge sprehode ob morju po znani ulici Promenade de Anglais, ki razkriva, da so mesto v turističnem smislu v času kraljice Viktorije odkrili Britanci. Ti so bili prav gotovo navdušeni tudi nad opevano francosko kulinariko, ki je znana tudi po svojem varovalnem učinku na zdravje. Obiskovalec lahko cel dan uživa v dobrotah z morskimi sadeži, ribjih in čebulnih juhah, znane pa so tudi slane palačinke, ki jih domačini imenujejo »galettes«. Poskrbljeno je tudi za sladkosnede – v Nici se boste do sitega najedli rogljičev in palačink, iz izložb pa vas bodo vabili slastni makroni, ki se jim ne boste mogli upreti. Če boste Nico obiskali v jesenskem času, vas bo tam grelo vedro nebo in prijetne temperature, kozarček nežnega vina s sadno noto, beaujolais noveau, pa boste ob večerji lahko spili kar zunaj.

Mestne ulice so prava paša za oči, zgodovinske stavbe izžarevajo burno preteklo dogajanje, mondeni hotel Nesgresco pa vabi petične goste. Nica premore tudi prelepo pravoslavno cerkev in manjšo sestrico pariške cerkve Notre Dame. Na svoj račun pridejo tudi ljubitelji moderne umetnosti – kar nekaj je muzejev in galerij; zaznamovanost z urbanističnimi eksperimenti pa nakazujejo tudi skulpture, vodometi in parki. Moderna umetnost se kaže tudi v uličnem stilu lokalnih prebivalcev, ki se radi odločajo za zanimive dodatke, večno eleganco in zanimive kombinacije, ki so na voljo predvsem v slavnih veleblagovnicah v stilu Galeries Lafayette in Nice Etoille.

slavni francoski makroni

francoski recept za dolgo življenje – olive in beaujolais noveau

tradicionalna restavracija

restavracija s pridihom moderne umetnosti

glavna sprehajalna ulica ob morju – Promenade de Anglais

lepa cerkev po vzoru bolj znane pariške različice – Notre Dame de Nice

P.C.

Foto: P.C.

1.jpgnica_notredam.jpg