Kino novost: Popoln dan (A Perfect Day)

3. 10. 2015 // Lifestyle / Kultura

Te dni je na redne sporede slovenskih kinematografov prispela mojstrovina španskega režiserja Fernanda Leóna de Aranoe, ki se ponaša z odlično igralsko zasedbo in pomenljivim naslovom Popoln dan (A Perfect Day). Čudovita žanrska mešanica, dodobra prepojena s črnim humorjem, je zgrajena kot ruska babuška – znotraj vojnega filma se skriva road movie, v njem drama in znotraj te komedija. Kajti prav humor humanitarnim delavcem služi kot temeljno orodje za preživetje in ohranjanje razuma v nepredstavljivih situacijah. Popoln dan je po režiserjevih besedah posvečen vsem, ki v kaos vnašajo red. Je prikaz njihovega vsakdanjega napora, ko sredi vojnih žarišč bijejo še lastno vojno z nesmiselnostjo vsega skupaj, obupom ter neizmerno željo po vrnitvi domov … In čeprav se zgodba filma odvija v sredini 90. let, je njeno sporočilo v dandanašnjem času še vedno boleče aktualno in resnično pomembno.

Zgodba ...

Piše se leto 1995, nahajamo se v nedoločeni regiji Balkana. V goratem predelu se je ustvaril nekakšen mikrokozmos, ki gosti vse udeležence vojne: vojake, civiliste, pripadnike modrih čelad, novinarje … In tukaj se nahaja tudi majhna skupina humanitarnih delavcev. Njihova aktualna misija je izvleči truplo iz lokalnega vodnjaka. Gre za učinkovito, četudi primitivno, obliko biološkega vojskovanja, saj bo truplo v kratkem času kontaminiralo edini vir pitne vode v okolici. Naloga humanitarcev je na prvi pogled dokaj preprosta, a se kaj hitro zaplete, saj so tudi oni na koncu dneva le ljudje. Vsi s svojo zgodbo in željami … Za Sophie (Mélanie Thierry), neizkušeno novinko z neizmerno željo po nudenju pomoči, so komponente, ki tvorijo popoln dan, sonce, zajtrk v postelji, seks in nato polet do konfliktnega žarišča. Danes se bo morala zadovoljiti le z zadnjo postavko. Njena starejša kolega B (Tim Robbins) in Mambrú (Benicio del Toro) sta za razliko od nje videla že preveč grozot, zato si predvsem zadnji močno želi vrnitve domov, od katere ga loči le nekaj dni. Njihovo skupino zaokroža še lokalni prevajalec in vodič (Fedja Štukan), ki pa hrepeni le po koncu vojne. Preden se spopadejo z zadano nalogo, se jim pridruži tudi Mambrújeva bivša ljubezen Katja (Olga Kurylenko), in sicer z namenom ocenitve njihovega dela. Nesmiselni birokratski postopki, mrtve krave, nezaupljivi lokalni prebivalci, sumljivi kriminalci in jezen pes … To so le nekatere od ovir, ki jim bodo v napeti bitki s časom stale na poti do odstranitve trupla. Navsezadnje so humor, drama, čustva, rutina, nevarnost in upanje tiste ključne sestavine, ki tvorijo popoln dan.

Zanimivosti ...

  • Film se je uvrstil med deseterico nominirancev za nagrado LUX 2015, ki jo podeljuje Evropski parlament.
  • Film je pregovorno hladno občinstvo filmskega festivala v Cannesu tako navdušil, da so ga nagradili s petminutno stoječo ovacijo.
  • Igralec Benicio del Toro je film Popoln dan letošnjega avgusta predstavil na 21. mednarodnem filmskem festivalu v Sarajevu, kjer so oskarjevcu podelili nagrado častno srce Sarajeva za izjemen prispevek k filmski umetnosti.

Popoln dan (A Perfect Day) je že na voljo na rednih sporedih slovenskih kinematografov!

PR

benicio_del_toro_in_olga_kurylenko.jpgbenicio_del_toro_in_eldar_residovic.jpg