Jesensko branje: Dokler bodo zvezde na nebu

17. 11. 2015 // Lifestyle / Kultura

Dokler bodo zvezde na nebu je ena izmed najbolj zanimivih knjižnih novosti, ki je kot nalašč za sproščanje ob hladnih jesenskih večerih.

Pri šestintridesetih je Hope McKenna-Smith že vajena slabih novic. Njena mama je umrla zaradi raka, mož jo je zapustil zaradi dvaindvajsetletnice in njen bančni račun je že skoraj prazen. Njene sanje, da bi postala odvetnica, so zbledele, zato vodi propadajočo družinsko pekarno na Cape Codu in vzgaja težavno najstniško hčer.

Zdaj je Hopina ljubljena babica mamie francoskih korenin, ki je več kot petdeset let navduševala Cape s svojimi slastnimi slaščicami, ujeta v svetu alzheimerjeve bolezni. Toda v enem izmed redkih trenutkov bistrih misli mamie spozna, da mora povedati Hope o svoji preteklosti, o skrivnosti, ki jo je čuvala dolga leta, sicer bo vse utonilo v pozabo. Z muko razkrije skrivnostne drobce žalostne preteklosti v Parizu. Potem Hope oboroži z načečkanim seznamom imen in jo pošlje v Francijo, da bi razkrila sedemdeset let staro skrivnost.

Hopino čustveno popotovanje jo odpelje po pariških pekarnah in običajih treh ver, ki so bile podkrepljene z mamiejinimi pravljicami ter sladkimi domačimi okusi. Ko Hope odkriva družinsko zgodovino, odkrije grozljive zgodbe o holokavstu, pomešane z vplivnimi pričevanji odločnosti svoje družine, da preživi v ponorelem svetu. In da bi združila zaljubljenca, ki so ju ločile grozote, potrebuje le kanček poguma in vero, da Bog obstaja povsod, tudi v torti.

M.V.

Foto: Felix

1.jpg