Recept za lepši teden: Najboljša jesenska juha

24. 9. 2018 // Lifestyle / Kulinarika

Mmmm, jesen je tu in z njo vred jesenske dobrote, med katerimi je tudi izjemno okusna muškatna buča, ki ji rečemo tudi buča hokaido. Iz te oranžne dobrote lahko pripravimo marsikaj, tudi rižoto, a vendar je nam najbolj všeč v obliki božanske kremne juhe, ki pogreje v hladnih jesenskih in zimskih dneh.

Za pripravo juhe iz buče hokaido potrebujemo:

  • 1kg (na kocke narezane) hokaido buče
  • 1 čebulo
  • 2 stroka česna
  • 1 l jušne osnove
  • 500 ml dl sladke smetane (lahko veganske)
  • 2 žlici kokosove maščobe
  • 1 pest bučnih semen
  • bučno olje
  • lovorjev list

Priprava:

Bučo olupimo in narežemo na kocke. Čebulo in česen nasekljamo. V posodi segrejemo 1,5 žlice kokosove maščobe in na njej prepražimo čebulo. Dodamo česen in bučo. Prilijemo jušno osnovo, v juho dodamo lovorjev list in sestavine skuhamo do mehkega. Dodamo sladko smetano (lahko tudi kokosovo mleko), odstranimo lovorjev list in juho zmeljemo z električnim mešalnikom. Po potrebi solimo. Na 0,5 žlice kokosove maščobe popečemo bučna semena, ki jih po želji solimo. Juho razporedimo po krožnikih, posujemo s popečenimi bučnimi semeni, pokapamo z bučnim oljem in sladko smetano ter uživamo.

V. J.

Foto: Klaraslife

1.jpg