Recept: Trdi medenjaki z beljakovo glazuro

24. 12. 2016 // Lifestyle / Kulinarika

Ker si božiča ne predstavljamo brez slastnih priboljškov, smo kulinarično blogerko Anjo Burgar, ki je s svojim blogom Use Your Noodles letos navdušila žirijo na konferenci kulinaričnih blogerjev Njam zgodbe, povprašali, s čim naj si letos polepšamo praznike. Zaupala nam je recept za slastne medenjake, ki dom ovijejo v prijetenj vonj po medu, cimetu, ingverju, ...

Recept za slastne trde medenjake z beljakovo glazuro:

Medenjaki:

360 g bele moke

65 g nerafiniranega trsnega sladkorja

130 g medu

1 jajce

3/4 čajne žličke sode bikarbone

120 g stopljenega masla

1 velika žlica mletega ingverja

1 velika žlica cimeta

1 čajna žička vanilijevih semen

1/4 čajne žličke mletih klinčkov

1/4 čajne žličke mletega muškatnega oreščka

1/4 čajne žličke soli

Velik ščep popra

Beljakova glazura (Royal icing)

1 svež beljak

125 g presejanega sladkorja v prahu

Ščepec soli

Priprava:

Piškoti: Vse sestavine zmešamo z žlico, ko se testo začne sprijemati v kepo, ga še malo pregnetemo. Za pripravo testa lahko uporabimo tudi sekljalnik. Testo zavijemo v plastično folijo in postavimo v hladilnik vsaj za eno uro.

Pečico segrejemo na 180 °C.

Testo vzamemo iz hladilnika in pustimo na sobni temperaturi 10 minut, preden začnemo izrezovati piškote.

Na rahlo pomokanem pultu razvaljamo testo 3 do 4 mm debelo in z modelčkom izrežemo piškote.

Prestavimo jih na pekač s peki papirjem in pečemo v ogreti pečici okoli 8 minut, dokler niso zlatorjavi (za manjše piškote velikosti okoli 7-9 cm). Za večje piškote malce podaljšamo čas pečenja.

Prestavimo na mrežo za hlajenje ali hladen krožnik.

Beljakova glazura: Beljak s ščepcem soli stepamo nekaj minute, da postane penast, nato dodamo sladkor prahu po eno žličko naenkrat in stepamo še okoli 10 minut, dokler ne dobimo goste in gladke beljakove kreme. Če med prsti podrgnemo glazuro, ne smemo čutiti zrnc sladkorja, glazura pa mora biti dovolj gosta, da se ne razleze.

V hladilniku lahko glazuro hranimo do 3 dni.

Dekoriranje: Ko so piškoti ohlajeni jih lahko dekoriramo. Vrečke za dekoriranje napolnimo z glazuro. Pri tem lahko uporabimo tanek nastavek za okraševanje ali na koncu vrečke naredimo majhno luknjico. Okrasimo po želji, gor kaj narišemo ali pobarvamo celo površino piškotov.

Pustimo da se glazura posuši.

Pomembno opozorilo!

Poskusite uporabiti čimbolj sveža jajca in upoštevajte, da so v glazuri termično neobdelana jajca, zato piškoti okrašeni s to glazuro niso primerni za majhne otroke, nosečnice ali ljudi, katerih zdravje je ogroženo.

A. B.

Foto: Anja Burgar

decorated-honey-gingerbread-cookies_6.jpgdecorated-honey-gingerbread-cookies_1.jpg