Jesenski recepti: Najslajša jabolčna pita z vanilijevim sladoledom

23. 9. 2019 // Lifestyle / Kulinarika

S septembrom pride jesen in z njo želja po 'comfort' hrani, ki nas z okusom in vonjem popelje v čas brezskrbnega otroštva. Ena izmed najbolj tolažilnih jesenskih dobrot je vsekakor tudi jabolčna pita, ki si jo najraje privoščimo v slastni kombinaciji z vanilijevim sladoledom.

Jabolčna pita je tipična jesenska sladica, ki v naš dom prinese čarobni vonj po bližajočih se praznikih in vsaj za trenutek magično poveže drugače vse preveč zaposlene družinske člane. Priprava jabolčne pite je nadvse preprosta in vam ne bo vzela veliko časa, nad rezultatom pa ne boste presenečene le ve, ampak tudi vaši najdražji.

Za slastno jabolčno pito z vanilijevim sladoledom potrebujemo:

Sestavine za testo:

350 g bele moke

180 masla (kokosovega masla)

100 g sladkorja

1 jajce

½ vrečke pecilnega praška

ščepec soli.

Vse sestavine za testo stresite v večjo posodo in mesite toliko časa, da dobite enotno zmes, ki se ne prijema več vaših dlani in prstov. Testo naj vsaj 15 minut počiva v hladilniku.

Sestavine za nadev:

1 kg (domačih) jabolk

50 g sladkorja

cimet

po želji pest rozin, mandljev, ...

Medtem ko testo počiva v hladilniku, olupite jabolka ter jih nastrgajte. Dodajte ostale sestavine ter vse skupaj dobro premešajte.

2/3 testa razporedite po okroglem modelu za pite in ga obložite z nadevom. Iz preostalega testa oblikujte trakove in z njimi pokrijte nadev v obliki mreže. Pecite pri temperaturi 200 stopinj C dobre pol ure.

Še toplo jabolčno pito narezite na enakomerne dele in postrezite s kepico vanilijevega sladoleda ob strani. Dober tek!

V. J.

Foto: Food Republic

1.jpg