Sladko brezdelje na severu Italije

5. 7. 2015 // Kolumne / Petra Cerar

Po znameniti milanski nakupovalni galeriji Vittorio Emmanuele II. se nikdar ne sprehajajte prepočasi (čeprav boste nehote z odprtimi usti občudovali butike vrhunskih modnih oblikovalcev) in z odlično kavico v rokah (sploh pa ne brez pokrovčka), saj vam bodo po opravkih hiteči domačini kaj hitro pokazali, da vendarle menjajte prestavo. Galerija pa je impresivna že sama po sebi (predvsem, ko pogled dvignete proti nebu), imenuje se po prvem kralju Kraljevine Italije, zgrajena pa je bila leta 1861, ko so v gradbeništvu začeli uporabljati tudi steklo in železne konstrukcije (verjetno je pariški Eifflov stolp še najzgovornejši dokaz tega).

Človek si komaj opomore od pasenja oči nad kolekcijami za jesen in zimo 2016, nato pa že stopi na najznamenitejši trg, kjer ga brez sape pušča čudovita milanska stolnica – visoka, svetla, gotska in s svojimi nešteto stolpiči – kratko malo nepozabna. V vročini si enostavno morate najti senco v njenem zavetju, se usesti na okoliške stopnice, si kupiti sladoled, se umiriti in občudovati ulični stil Milančanov in Milančank. Moški se namreč nikdar (ne glede na temperaturo) ne znebijo elegantnih dolgih rokavov, ženske pa ne visokih petk. Vsekakor ima lepota prednost pred udobjem in rezultat pač ne izostane. Prestolnica Lombardije in drugo največje italijansko mesto je modna prestolnica v pravem pomenu besede, saj prebivalci modo dihajo in živijo.

Ko vam Milano postane preveč intenziven, prevroč in naporen, se odpravite v okolico treh velikih predalpskih jezer, kjer si boste v milem podnebju z bujno subtropsko vegetacijo spočili telo in duha. Še posebno impresivno je jezero Maggiore, ki sega tudi na področje Švice in je dolgo 66 km, v osrednjem delu pa je globoko celo do 372 m. Na njem ležijo Boromejski otoki – bolje rečeno otočki (Isola Madre, Isola Bella, Isola Superiore in Isola di San Giovanni) – s čudovitimi parki in palačami. Ljubke trgovinice z zanimivimi spominki in umetniškimi deli vabijo same od sebe, kraji pa so (zaenkrat še) obvarovani masovnega turizma. Osamele kavarne z izvrstno kavo denarnico sicer stanjšajo za cele štiri evre, toda razgled, aroma in občutek, podoben raju, so vredni vsakega centa …

unnamed_4.jpgunnamed_1.jpg